מבין כל המיסים שאנחנו צריכים לשלם במדינת ישראל, מס שבח ירושה הוא זה שיש לגביו הכי פחות מידע. הסיבה המרכזית לכך היא שמדובר על מס יחסית נדיר, כיון שלא בכל יום יוצא לנו לקבל ירושה. עם זאת, המס הזה יכול להיות בשיעור גבוה במיוחד, לאור העובדה שהוא מוטל על נכסים בשווי גבוה. כאן נעזור לכם להבין מה בדיוק המקרים שבהם תהיו חייבים לשלם אותו.
מס שבח ירושה
עוד לפני שנדבר על המקרים שבהם נהיה חייבים לשלם אותו, כדי אולי להסביר כיצד מתבצע חישוב מס שבח ירושה. מס שבח, כפי שניתן להבין מהשם שלו לא נועד להטיל מיסוי על הקרן של הירושה אלא רק על הרווח שנוצר ממנה, ולכן הוא נקרא מס שבח. השבח מחושב החל מהיום שבו הנכס נקנה על ידי המוריש, עד למועד שבו מתבצעת המכירה בפועל. כך מבטיחים שהמס יהיה רק על השבח ולא על הקרן.
מתי משלמים מס ירושה
ראשית כל חשוב להבין שבישראל החובה לשלם מס ירושה היא לא על עצם הירושה. העברת הנכסים עצמם ליורש אינה מובילה לחיוב מס, שמתחיל רק במצב שבו היורש רוצה למכור את נכסיו. מכירה כזו מחייבת בתשלום מס בשיעור של 25%, כאשר המס הזה מוגדר בתור מס שבח.
כלומר, המס הוא בשיעור רבע מהרווח שנצבר על הנכס מיום הרכישה שלו על ידי המוריש ולא רבע מהעסקה באופן כללי. בנוסף, אם היה מדובר על דירה למגורים שהייתה דירתו היחידה של המוריש, יש פטור על תשלום המס. מנגד, אם היורש הוא לא בן הזוג או בן של המוריש אזי אין פטור.
אל תוותרו על התייעצות עם איש מקצוע
כמו בכל דבר שקשור למס, במיוחד מס עם משמעות רבה כמו מס ירושה, הדבר החשוב ביותר הוא להתייעץ עם איש מקצוע. על אף שההגדרות בחוק די ברורות, בעולם המיסוי תמיד ניתן לשחק עם ההגדרות, ולעיתים גם במצב שבו נראה לכם שאין דרך אחרת מלבד תשלום מס ירושה, יש מעקפים שניתן לבצע וכך לפטור אתכם מתשלום בצורה חוקית.
לאור זאת, עליכם למצוא עורך דין מתחום הירושות שיוכל לסייע לכם להבין האם באמת אין מנוס מתשלום מס שבח על הירושה שקיבלתם, או שדווקא יש דרך חוקית להימנע מתשלום.
לסיכום
במדינת ישראל יש חיוב לשלם מס על ירושה, אולם החיוב הזה אינו במועד קבלת הירושה. מס שבח ירושה מוטל על מכירת נכס שקיבלתם בירושה במועד שבו אתם מוכרים אותו, כאשר שיעור המס מחושב בהתאם לשבח של הירושה ממועד רכישת הנכס על ידי המוריש. עם זאת, יש מקרים שבהם יש פטור ממס שבח. כדי לא לשלם מס בלי שאתם באמת חייבים בכך, מומלץ לקבל ייעוץ של איש מקצוע.